Stegtävling

Just det, jag ska vara med i Korpens stegtävling. Vi har delat in oss i olika tävlingslag på jobbet. En lite extra utmaning för oss som jobbar på kontor större delen av dagen/veckan. Tävlingen börjar 9/5 och håller på till 12/6. Vi har fått stegräknare av arbetsgivaren och så ska man fylla i resultaten på en personlig sida på nätet varje kväll. Där kan man sedan se hur många steg man tar i genomsnitt, hur långt man gått, egen statistik, lagets statistik och konkurrerande lags statistik! Ni som känner mig vet att jag älskar sånt här! Nu har jag en motivation att röra på mig också! Jag testade stegräknaren i dag. Jag tog på mig den innan jag for till jobbet och tog av den nu på kvällen och trots att jag bara suttit på APT och på kontoret så hade jag tagit 8888 steg i dag! Så det blir ändå ett par stycken. Kul, kul med sånt här =). Speciellt nu när det är bättre med foglossningarna.


Vecka 32

Min graviditet startade Fre 24 sep 2010.
Min menscykel är ca 28 dagar
Jag blev gravid ungefär Fre 8 okt 2010 (ägglossningen).
Jag är i vecka 32.
Jag har gått 31 fulla veckor och 0 fulla dagar (v31+0).
Jag är i 7:e kalendermånaden.
Jag är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Jag är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 30 jun 2011 
Jag har 62 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Bebis: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

källa: www.familjeliv.se

Ja, lillepalt hickar mycket och ofta, rent av just nu till och med. Kitty satt med handen mot min mage tidigare och kände hur paltis bökade på där inne. Hon klappade på magen och lade sig sedan med örat mot den. Paltis hör direkt när syrran eller pappa pratar och då säger h*n hej, hej!

Kitty har fortfarande feber, men hon äter och dricker och det är ju bra. Jag hatar när hon är sjuk, det är som att det gör ont i en själv.

Nu ska jag bädda ned mig i soffan och äta goooodis!!!



MVC, i går + sjuk tös

Till att börja med så glömde jag mitt urinprov (igen), men BM trodde inte att det var någon fara (de kollar om man riskerar havandeskapsförgiftning), för jag har inga som helst symptom på det. Och som jag har sagt så är cryptosporidium-parasiten inte skadlig för bebis.

I dag vecka 31 (30+6)

SF-mått: 30 cm
Blodtryck: 125/60
Järnvärdet: BRA! Wee, (slutade med Niferex för en vecka sedan)
Hjärtljud: ca 135 slag/minut
Viktuppgång sedan inskrivningen +12 kg

Lillepalt♥ ligger just nu med huvudet ned, fast ofixerad än så länge. Magen har redan sjunkit jättemycket. Som jag sagt tidigare så låg Kitty♥ högre upp i magen.

Kitty har varit jättedålig sedan natten mot tisdag. Stackars liten har spytt, bajsat och haft feber. I natt hade hon hög feber. I dag har hon varit dålig i magen plus feber, snor och hosta. Snor och hosta också alltså! Jag vete tusan vad hon har fått för combo av sjukdomar, vår lilla tös... Stackars! Och ett sådant humör hon har! Hon har verkligen kommit i gång med sitt 2-års trots! Och orden bara sprutar ur munnen på henne, hon härmar allt vi säger. Det är så jobbigt att se henne vara dålig ;(. Men jag tycker att det borde börja ge med sig.

Kram på er =)


Magsjuka ;(

I natt åkte lilla gumman♥ på magsjuka... Jag låg och läste i soffan vid 24.00, skulle precis till att gå och lägga mig,  när Kitty och Nicko kom upp och Kitty hade spytt i sängen. Och glödande het var hon också. Där efter spydde hon ett par gånger, bland annat över hela mamma, och så fick vi bädda ned oss i soffan med hink och vätskeersättning. Jag och Nicko kollade på en ny, men riktigt dålig, film med Nicholas Cage medan Special K halvsov i min famn. Efter filmen hade hon fått i sig tillräckligt med vätskeersättning och inte spytt igen så då fick hon gå och lägga sig. Hon sov till 10.30. Så länge har hon aldrig sovit. I dag har hon haft ganska hög feber och hon är fortfarande jättedålig i magen. Det är inte så lätt att säga vad det är hon har för magsjuka. 1. Kan vara Cryptosporidium. Jag har varit dålig i magen i flera dagar (hann ju dricka jättemycket vatten innan misstanken om cryptosporidium. Men å andra sidan har de inte hittat något i vattnet än trots så många sjuka...). 2. Dennis spydde två dagar innan de åkte hit, i tisdags förra veckan alltså. Så det kan vara P-vaara-magsjuka. Eddie spydde också i går. Han har inte druckit något vatten och det är mycket längre inkubationstid på parasiten. Men oavsett vad det är så är det inte så kul. Man vill inte höra talas om parasiter i vare sig vatten eller mage när man är gravid... Inte för att de har visats att det påverkar fostret , men ändå. Jag vill inte ha amöbor i magen. Nu mår jag dock bra igen, peppar pappar. Ska till MVC i morgon för provtagning mm, men det är nog som det ska med lillepalt. H*n bökar då på som bara den och hickar.

Annars har det varit en trevlig helg med grillning, lekar, middag och Leos lekland. Trots att många varit lite halvrisiga, så har vi haft kul. Sofie och Micke var också här söndag-måndag. Kitty fick en egen klocka av dem, ni kan tro hon är stolt!


PÅSK

I går anlände min mor och mina kära småsyskon! Vi åkte till mormor och träffade dem i går kväll. Jag är så glad att de stannar i en hel vecka, det är helt underbart! Frida hade verkligen längtat efter Kitty, det är så sött! I dag ska vi åka och grilla! Det har lovats +13 grader i dag och i morgon hela +17.

Kitty fick leta påskägg i går innehållande russin, kexchoklad och mjuka chokladägg. Hon gillar choklad. Så klart. Nu är det kört med den saken =).  Hon har även varit kreativ och målat ägg. För sin påskpeng som hon fick av fammo och faffa, köpte hon springskor som hon vägrar ta av sig. Hon skulle säkert sova i dem om hon fick...

I dag är jag i vecka 31! 9 veckor kvar till BF. 69 dagar. Det har gått fort. Men inte nog så fort. Längtar efter vår palt!

Jag vet att jag är dålig på att uppdatera bloggen. Helt enkelt så hinner jag inte, jag är hemma från jobbet 17-18, sedan är det middag, bad och god natt. Jag kan säga att jag är lindrigt trött på kvällarna och då tänker man inte på att blogga. Men, men så är det just nu.







Vecka 30

Oj oj, bara 10 veckor kvar!



Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.

källa: www.babycenter.com

Hör och häpna, men jag har det bättre med foglossningarna just nu! Det har varit bättre i några dagar faktiskt. Skönt! Men då har jag ont i ryggen i stället, för att magen är tung. Och så får jag svårt att andas emellanåt. Men det är helt klart bättre det. Lite ont i mina (så gott som obefintliga) magmuskler. Men det är ingenting i jämförelse med när jag väntade Kitty! Då hade jag ordentliga magmuskler minsann. Och dem gled i sär när magen växte. Det gjorde otroligt ont. Jag trodde jag skulle dö i bland.
Lillepalt hickar i magen för jämnan. Och bökar runt som bara den. Lillepalt har ju lite mer plats än vad storasyster hade. En annan olikhet är att Kitty låg högre upp i magen. Kitty mosade mina lungor så att jag fick sitta upp och sova under hela andra trimestern. Så har det inte varit nu.

Jag har pratat med personalen som jobbade på Kittys dagis då hon hade badat i pölen. De har bett så mycket om ursäkt och sa att det inte skulle hända igen. Sa att de ringt till en vaktmästare som skulle komma och dränera på gården. Jag har sagt till dem att vår förväntning är att få hem ett relativt torrt barn när vi hämtar henne. Om de ser att hon blivit blöt ska hon få gå in och byta och torka. De sa att detta är deras rutiner ändå och att det var olyckligt att de missat hur blöt hon blivit. De sa också att Kitty, precis innan Nicko kom, hade lekt och haft jättekul med en annan liten tjej. Jag tycker att detta är utrett nu och förväntar mig att det inte händer fler gånger.


Allvädersdagis

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder".

Detta är inte helt sant kan jag tycka. Det finns sämre väder. Det finns vattentäta kläder. Men hjälper det om man sitter i en vattenpöl?

Ute i ur och skur... Visst låter det bra?! Vet att många föräldrar skulle välja det till sina barn. Man tänker ju att mycket frisk luft bara är hälsosamt. Det är det också. Men måste det vara så oflexibelt? Det kanske det inte är på andra dagis. Men på vårt är de inte speciellt flexibla i alla fall. Visst, jag kan köpa att barnen sover ute i vagnsförrådet fast det är 30 minusgrader ute. Det är varmt i vagnarna, om man har en bra voksipåse. En sak som dock irriterade mig var när Kitty hade förkyldningsastma efter en långdragen förkyldning. Hon fick inte sova inne då och det tyckte jag var dumt. Hon var ju inte sjuk, men hon skulle inte andas in så mycket kall luft just då. Småbarnen får visserligen vara inne om det är superkallt, men runt 20 minusgrader så ska de ut en stund. Men visst, det är väl bra.

Det jag inte kan förstå är dock varför barnen ska behöva vara ute längre stunder när det regnar/är jätteblött ute?! De är ute 1,5 timma. En dag förra veckan när jag hämtade Kitty och tog av hennes skor (Kuoma) så for det ut en hel sjö med vatten och sockarna gick att vrida ur. Iskalla små fötter hade hon så klart. Dagispersonalen sa att det var blött på gården och att vi måste köpa stövlar. Jag for till Intersport och köpte fodrade stövlar åt Kitty direkt efter att ha lämnat henne hemma. Men jag kan inte låta bli att undra varför hon fick gå i vattenpölarna utan stövlar. Kunde hon inte varit i gungorna eller på den stora altanen? Fine, sånt händer. Men det är inte kul.

Men när Nicko hämtade Kitty i går så satt hon i en snöhög på gården när han kom och han upptäckte att hon hade jättemycket vatten inne i galonbyxorna. När han klädde av henne i kapprummet, for det ut en stor sjö vatten på golvet och overallen och allt var dyblött. Kitty var inte speciellt glad, hon ville gå hem. Nicko frågade om hon hade badat ute i den stora vattenpölen. Dagispersonalen svarade bara något undvikande och hjälpte honom att torka kläderna i torkskåpet. Grejen är väl den att har man så mycket vatten i galonbyxorna (som går upp över bröstet på henne), då måste hon ju ha simmat i vattenpölen, eller hur?!

I dag har Kit följt med pappa till jobbet och jag ringde och pratade med dagis, med Kittys "favvofröken" (hon verkar också vara den som är bäst i personalgruppen) om att vi inte kan acceptera att få hem en dyngsur tjej när vi hämtar henne. Jag sa att de måste ju se om hon blöter ned sig så pass. Då kanske det är läge att i alla fall gå in och byta till torra kläder. Eller hur?!

I morgon ska jag lämna Kitty och få höra vad de har sagt om detta på dagis. Fröken som jag pratade med skulle ta upp det med sina kollegor. Sen ska jag säga att jag inte tänker hämta hem en genomblöt tjej på eftermiddagen. Hon ska vara torr! Det måste man väl ändå kunna begära? Visst, lite blöt någon gång, det är OK. Men man ska ju inte behöva vrida ur kläderna!

 Så, nu har jag fått skriva av mig. Men jag är fortfarande inte till freds. Hoppas att det bara kan bli bättre nu.



Nu i helgen...

...skulle det ju vara bra väder! Tyvärr har det blåst värre än i blåshålan Kiruna. Vi stack i väg och grillade i går, jag, Nicko, Kitty, Krille, Joel och Linus. Vi hade supersmaskig korv, fläsk, potatissallad och fika. Men det blåste ungefär så mycket som i filmen Twister. Då förstår ni. Fikat fick vi ta hemma.
I dag har jag ock Kitty varit ute och letat efter upptinade lekparker, men det var fortfarande massor med snö på dem. Det är än så länge bara vägarna som är bara. Sedan skulle jag och Special K gå och köpa mjukglass på Ica, men då började det komma snöblandat regn mitt i allt. Inget mjukglassväder heller med andra ord. Vi fick gå hem och äta glass. Jag vill ha sol och värme nu!!!

Men någon som är för solig är ju Kitty! Hon räknar allt nu. 1,2,8!, räknar hon. Och så springer hon runt och gör "glädjetjut" så det blir sprickor i porslinet... och i öronen =).

Till påsken kommer Kittys mormor och små-morbröder och lillmoster! Det ska bli helt fantastiskt!


Vecka 29

Jag är bältad... Har haft bältet i två dagar nu och det är faktiskt skönt att ha det. Har haft ganska ont idag ;(.

Bebishotellet vecka 29 (28+0). Kan ni tänka er, bara 11 veckor kvar. Sedan kommer en ny liten stjärna. En liten individ. Visst är det coolt! Stor mage? Ja. Men jag bär barnet långt fram också så att säga. En del har livmodern längre in i kroppen... Kan ni fatta att det finns folk som missar att de är gravida??!! Jag har så otroligt svårt för att förstå detta. En del känner inga sparkar alls... Min bebis bökar som en liten griskulting =).




Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

www.familjeliv.se

MVC och sjukgymnasten

I går var jag på MVC. Min barnmorska var borta så jag fick låna en annan. Kort kan jag bara säga att jag vill ha den jag hade i Umeå när jag väntade Kitty, Helena, men det går ju inte... Henne gillade jag. Den jag har nu är väl också bra, men hon har en helt annan personlighet...

Vecka 28

SF: 28 cm (samma med Kitty)
Järnvärdet: Bättre, får kanske sluta med järntabletter snart, halleluja!
Fosterljud: 148 slag/minut (Tror att Kitty låg runt 142 slag/minut)
Huvudet var inte fixerat i bäckenet. Jag tror att Kitty hade fixerat sig.

Upplever att jag mår bra, men börjar bli lite "tungandad". Den här lilla bebisen är, som sin storasyster också var, sjövild i magen. Det bökas och knuffas och sparkas och bänglas där inne. Hickar gör den också. Det gjorde Kitty jätteofta, även då hon kom ut. Det verkar som om de har lite samma temperament. Den här lilla kurar också ihop sig på högra sidan av magen, precis som storasyster gjorde =). Just det, mycket sammandragningar har jag också! Här om dagen hade jag typ 6 sammandragningar i timmen. Undra just om det var för att jag gjort nåt... Nu kommer det hela tiden med jämna mellanrum, lite jobbigt om man just då råkar prata med en klient eller om man kör. Puuhhh!

Tyvärr har foglossningarna blivit värre. Det är väl bättre och sämre dagar, men jag kan inte promenera speciellt långt och jag får ont av att köra bil... Speciellt vår egen då. Jobbets går mycket bättre att köra. I går rände jag och letade skor åt Kitty efter jobbet och klev in och ut ur bilen 5-6 gånger. Det var inte speciellt smart. Så i dag har jag haft en dålig dag.

I dag var jag i allaf all tillbaka till sjukgymnasten och fick ett foglossningsbälte. Får se om det hjälper lite. Ska ha detta när jag går och står. På jobbet sitter jag ju mest och det går mkt bättre nu med svankstöd. Känns inte som att jag sitter på ett järnspett längre. Sjukgymnasten sa även att det inte behöver bli värre nu, det kan snarare bli bättre när bebisen fixeras med huvudet nedåt, då blir bäckenet mer stabilt.

Nu ska jag läsa. Har fått ett paket böcker från Adlibris. De har bokrea. Böckerna jag köpte kostade mellan 19 och 38 kr. Gratis frakt dessutom.


Vecka 28

Vecka 28

Min graviditet startade Fre 24 sep 2010.
Min menscykel är ca 28 dagar
Jag blev gravid ungefär Fre 8 okt 2010 (ägglossningen).

Jag är i vecka 28.
Jag har gått 27 fulla veckor och 1 full dag (v27+1).
Jag är i 6:e kalendermånaden.
Jag är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Jag är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 30 jun 2011 
Jag har 89 dagar kvar till beräknad förlossning.

Vecka 28

Kroppen: Livmodern är nu så stor att den påverkar hur du kan röra dig. Du kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om du tar i för mycket. Då kan du få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar ihop sig och blir hård. Det kan komma när du går fort eller är kissnödig. En sammandragning håller i sig i 10–30 sekunder, för att den ska släppa behöver du stanna upp. Om sammandragningarna börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska.
Framöver blir besöken hos barnmorskan allt tätare. Man ser över att Symfus-fundusmåttet går uppåt i den takt som det ska och att kroppens värden är goda. Man kontrollerar järnhalten i blodet, sockerhalten, blodtryck och fosterljud.
Nu kan du få humörsvängningar igen, när kroppen börjar kännas tyngre och magen mer otymplig.

Barnet: Barnet väger nu cirka 1000 gram och längden är omkring 35 centimeter och fötterna mäter fem centimeter. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet ökar nu i vikt cirka 27 gram per dag och har börjat drömma. Vad tror du att ditt barn drömmer om? Källa: www.familjeliv.se

 


RSS 2.0