Vecka 33

I dag v 33 (32+2)

Jag har haft lite förvärkar, mått lite illa, får kramp i benen under natten, speciellt om jag inte haft stödstrumpa hela dagen. Jag har svårt för att knyta skorna. Jag är jämt kissnödig. Men det där är småsaker. Vad värre är! Min hjärna verkar ha krympt! Eller skrumpnat eller jag vet inte vad!! Jag kan verkligen inte tänka! Det är omdiskuterat huruvida gravida får, "gröt i hjärnan", som det sägs utan att vara närmare vetenskapligt bevisat. Men jag är ett levande exempel på att så är fallet! På jobbet måste jag dubbelkolla allt för att inte röra till det. Jag säger fel saker, skriver och säger fel dagar och datum osv, osv... I veckan har jag två boendeutredningar och en barnfärdtjänst att ta tag i, plus att jag ska vara "back up" på lasarettet tills jag slutar... Jag bara kör på, medan kollegorna frågar när jag tänker sakta ned. Men det blir nog mina sista boendeutredningar och barnärenden i alla fall, för det är ju inte ens säkert att de här hinner bli färdiga. Det är svårt för andra handläggare att ta över en påbörjad utredning... Från sista maj ska jag nog bara jobba från kontoret och göra klart... Men det är som sagt inte lätt att arbeta när det är fullt med gröt i "huvudkontoret"! 


Vecka 33

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa. 

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket   

källa: www.familjeliv.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0